Yurt Dışı Borçlanma Başvurusu

Yurt Dışı Borçlanma İşlemi Nedir, Neden Gereklidir?

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca, esasen Türkiye’de hizmet sürelerinde bulunan yeterli prim ve gün sayısını dolduran Türk vatandaşlarına emeklilik hakkı tanınmaktadır.

Buna karşın gerekli koşulların sağlanması halinde, 3201 sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun’un yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilik hakkından, yurt dışında hizmet sürelerinde bulunan kişiler de yararlanabilmektedir.

Ancak, bu kişilerin emeklilik hakkını doğrudan kazanabilmeleri mümkün olmayıp emeklilik hakkının sağlanabilmesi adına öncelikle yurt dışı borçlanma işleminin
gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda, yurt dışı borçlanma işlemi, “Yurt dışında geçirilen hizmet sürelerinin Türkiye’de geçirilen sigortalılık süresi olarak sayılması” olarak ifade edilebilir.

Kimler Yurt Dışı Borçlanma Başvurusunda Bulunabilir?

  • Yurt dışında hizmette bulunan Türk vatandaşları,
  • Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığından ayrılan ve yurt dışında hizmette bulunan kişiler,
  • Yurt dışında çalışmakta iken veya yurda kesin dönüş yaptıktan sonra ölenlerin Türk vatandaşı olan mirasçıları

Hangi Süreler İçin Yurt Dışı Borçlanma Başvurusunda Bulunulabilir?

  • Yurt dışında sigortalı olarak geçirilen hizmet süreleri,
  • Bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri,
  • Yurt dışında sigortalı olarak geçirilen ev kadınlığı süreleri

Yurt dışı Borçlanma Başvurusu Nereye Yapılır?

Yurt dışı borçlanma başvurusu, posta yoluyla veyahut da Sosyal Güvenlik Kurumuna bizzat sunulacak başvuru formunun sunulması ile gerçekleştirilir. Başvuruyu incelemekte yetkili Sosyal Güvenlik Merkezi aşağıdaki koşullara göre belirlenir.

  • Başvuranın Türkiye’de çalışması var ise son çalıştığı yerde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi,
  • Başvuranın Türkiye’de çalışmasının olmaması halinde son yerleşim yerinde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi,
  • Başvuranın Türkiye’de yerleşim yerinin hiç olmaması halinde ise nüfusa kayıtlı olduğu yerde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi

Yurt Dışı Borçlanma Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak son üç ay içinde ilgili yurt dışı Sigorta Kurumundan alınan sigorta döküm belgesi ve tercümesi (Borçlanmaya Esas Belge)
  • Yurt dışı İkamet Belgesi ve Tercümesi (Konsolosluktan veyahut da ilgili ülkenin yerel makamından alınabilir.)
  • Emniyet Müdürlüğünden alınan yurda giriş çıkış kayıtları (Yalnızca ev kadını olarak geçirilen hizmet süreleri için gereklidir.)
  • Yurt dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesi (Başvuran tarafından bizzat veya vekaleten doldurulabilir.)

Yurt Dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesini Doldururken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Sosyal Güvenlik Kurumu, başvuru koşullarını oldukça sıkı tutmakta olup en ufak bir eksikliğin tespiti halinde başvuruyu doğrudan reddedebilmektedir. Kurum, yazılı başvuru dilekçesi yerine, form şeklinde hazırlanan Yurt dışı Süreleri Borçlanma Talep Dilekçesinin doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulmuş olmasına ve formda çelişkili ifade olmamasına özellikle dikkat etmektedir. Zira, uygulamada dilekçede “birden fazla kutucuk işaretlenmesi”, “hiç kutucuk işaretlenmemesi” gibi gerekçelerle yurt dışı borçlanma taleplerinin doğrudan reddedildiği sıklıkla görülmektedir.

Bu nedenle, yurt dışı borçlanma başvurusunun koşulları yukarıda açıklandığı şekilde olmakla birlikte, başvurunun bu alanda uzman bir avukatın takibi veya danışmanlığı ile gerçekleştirilmesi daha hızlı ve sağlıklı bir çözüm sunacaktır.

Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top